Steens hjemmeside  >  Hovedside slægtsforskning  >  Dansk adel stamtavler  >  Obelitz
E-mail: steen.thomsen snabel-a danbbs.dk

 

Obelitz

Dansk adelsslægt, uradel fra Pommern, kendt fra 1253, sikker stamtavle fra 1561, nulevende

Stamtavle til ca 1900

Obelitz vaaben siden 1947
Obelitz vaaben - oprindeligt Obelitz våben i Danmark ca 1660-1785 Obelitz våben i Danmark ca 1660-1785 Obelitz vaaben i Danmark ca 1785-1947
Slægtens våben har undergået store ændringer - som det ses:
1 - Oprindeligt førte de en ildvifte af fjer (det gjorde slægterne Weyher i Pommern og Stake i Holstein også). Viften fik senere et smallere skæfte, fjer af påfugl og to stjerner ved siden af.
2 - Da sidste mand af slægten var kommet til Danmark som ung mand i 1658, må han fra Pommern have fået en verbal forklaring på sit våben, og fået ordet Waier, som på pommersk dialekt betyder vifte. Fra højtysk er Weihe blevet oversat til glente (selvom det idag er kærhøg), og det førte han så - tinkturer (farver) ukendte.
Våbnet ses på herremandsstolen i Vedersø Kirke, og flere steder i Hjerm Kirke, malet for hans datter 1706. Her er fuglen guld i blåt felt. På hendes malede portræt er fuglen idag hvid, gul og sort i gråligt felt, det må også tolkes som guld i blåt.
3 - 1781 indberettede Balthazar Gebhard III von Obelitz (1728-1806) at fuglen er naturligt farvet i sølv felt.
4 - Næste ændring skyldes redaktionen af Lexicon over Adelige Familier fra 1787. De havde læst en pommersk beskrivelse, og tog tinkturer og stjerner derfra, så nu blev skjoldet rødt, men de læste stadigvæk at det var en glente. I rødt felt kan glenten ikke være naturfarvet, for der skal jo være ordenlig kontrast, så Lex.adel.Fam tegnede den sølv (men tog ikke stilling i teksten), og stillede fuglen på en grøn jord - helt uden belæg. Det tog slægten til efterretning - sådan omtrent - de førte guld stjerner og fugl stående på sølv (hvid) jord i rødt felt, sådan ses en skydeskive fra 1904 for Bredo Ove Ernst Obelitz (1849-1910).
5 - Miseren blev opklaret af Bredo Ove Ernst Obelitz (1887-1977) da han skrev slægtens historie, og et familieråd vedtog det kvadrerede våben i 1947.
På hjelmen ½ hest (tidligere et hestehoved).

Slægten hed oprindeligt von Obelitz, og udspringer fra godset Obelitz i Vorpommern, 25 km SV f Stralsund. Det staves idag Oebelitz, jeg antager at 'e' er indsat for at man ikke skal udtale [åbbelits], men resultatet er at man nu siger [øhbelitz]. Slægten har tidligt mistet dette gods, og længst haft Steinfeld, som ligger få km N for.

I 1658 var der kun een mand von Obelitz tilbage i Pommern, og godserne var pantsat. Den unge mand havnede i Danmark, og her har slægten været siden, og ikke brugt 'von' i mange år. Der er en lille gren i New York.
Den sikre stamtavle går kun tilbage til 1561, men fra gamle papirer kendes der et halvt hundrede von Obelitz'er tilbage til 1253.

Danmarks Adels Aarbog 1974-75 side 3.
Rettelser: 2003-05 side 678. Rettelserne ses her.
Bemærkninger til DAA

Fotos fra de pommerske godser idag

Nedenstående stamtavle er komplet iflg DAA. Evt uplacerede kan dog ikke ses (!)
Omtrentlige fødselsår er anslåede.
De to første generationer er usikre.
Stamtavlen er kun ført frem til ca 1900, aht nulevende.
Navneliste

Der er naturligvis usikkerheder i tavlen, så la vær med bare at skrive af, skriv hellere til mig og få en GEDCOM-fil med de relevante aner med biografi, forbehold og henvisninger på de fleste af personerne.

      Obelitz stamtavle

Steens hjemmeside  >  Hovedside slægtsforskning  >  Dansk adel stamtavler  >  Obelitz  >  Top.
E-mail: steen.thomsen snabel-a danbbs.dk

This page was generated 10 jul 2013
with a program by Steen Thomsen.