Find kuren mod kræft

Forside

Nu kan du også gøre dit til at forskere kommer nærmere end kur mod kræft. Det kan lyde for godt til at være sandt, men din computer kan faktisk gøre sit til at finde en eventuel kur.

Forskere har fundet ud af, at visse proteiner har betydning for kræftcellers opståen og deres liv. Teorien er, at finder man molekyler som passer ind i disse proteiner, kan man styre kræftcellernes liv og formering, da man har kontrol over molekylerne. I princippet er det på denne måde det meste medicin virker.

Problemet er bare, at der findes milioner af molekyler og endnu flere kombinationer at afprøve. Forskernes computere slår ikke til og derfor fik de ideen til dette projekt. Hvis man kunne uddelegere opgaven at afprøve molekylerne på proteinerne til mange mindre computere, ville man få mangedoblet computerkraften.

Det er reelt nok, da dette arbejde rent faktisk bliver gjort af forskernes computere, men nu kan din gøre det samme.

Det kræver at du installerer et lille program, som du kan hente hos
Intel. Det fylder ikke særligt meget og er nemt at installere. Når programmet kører, vil du knapt mærke det. Det kører "i baggrunden" eller du kan sætte det til at køre som pauseskærm. Under alle omstændigheder bliver din computer ikke langsommere af at have programmet installeret.

Det fungerer ved, at du automatisk downloader et vist antal molekyler fra internettet, hvilket tager et par minutter. Og så går programmet igang med at udregne kombinationer. Dette tager ca. et døgns tid, afhængig af din computerkraft. Når alle molekyler er kombineret, går programmet automatisk på nettet igen, sender oplysningerne til forskerne og downloader næste sæt molekyler osv. Det betyder at forskerne kan nøjes med at nærlæse de kombinationer som er "levedygtige"...dette sparer tid og de kan bruge energien på andre ting

Under selve udregningen er man ikke på nettet, så det er ikke telefonregningen som skal afskrække.

I øjeblikket er der over 250.000 deltagere på verdensplan og de har samlet brugt over 15 millioner timer på at hjælpe forskerne.

For sjov skyld har vi dannet et team, som man kan tilmelde sig hos
her, efter man har installeret programmet.

Jeg håber du får lyst til at deltage. Du kan læse mere om projektet
her, hvor du også kan finde deltaljerede download instruktioner.