Steens hjemmeside  >  Hovedside slægtsforskning  >  Dansk adel stamtavler  >  Meinstorf
E-mail: steen.thomsen snabel-a danbbs.dk

 

Meinstorf

Holsteinsk uradel, kendt (-1281-1664)
I Danmark (-1368-1535)


Meinstorf vaaben Meinstorf vaaben

I skjoldet en blå spids der peger op mellem sølv (hvidt) og guld.
Variant: Omvendt gaffeldelt (Y på hovedet) af blåt sølv og guld.
Farverne kunne ombyttes og varieres.
På hjelmen en busk strudsefjer i skjoldets farver - sat bagved en busk påfuglefjer.

Meinstorf stammer fra landsbyen der engang hed Meynerstorpe i Holstein. Navnet ses i mange stavninger: Meynerstorpe, Meynstorph, Mainstorp, Meinstrup, Meynerstorpe, Meynstorph, Mainstorp, Meinstrup, mfl. Adelsaarbogen har knæsat Meinstorf som den normaliserede form.
'Meynerstorpe' hedder idag Gross Meinsdorf, og ligger i Süsel s i Kreis Ostholstein (som omfatter Wagrien), 25 km N f Lübeck.

Slægten ses på Lolland 1368, og derefter flere steder på Lolland, Sjælland og i Skåne, men de har aldrig været de store godsejere her til lands. Der er nogle få riddere, en enkelt dansk lensmand og rigsråd, og en landsdommer, så socialt set hører slægten hjemme i det øvre lag af lokaladelen.

Den kendteste i Danmark er nok fru Anne Meinstorf (-1535) g1m Holger Eriksen (Rosenkrantz) 1460-1496, hun var også den sidste. Under Grevens Fejde blev adelen jagtet af borgere og bønder, og fru Anne Holgers var helt klar over at situationen var farlig. Alligevel stillede hun op på Sjællands Landsting i Ringsted, og udfordrede ekskong Christian IIs tilhængere - dvs de fleste undtagen adelen - med klare ord. Så blev hun lynchet, og hendes lig mishandlet og plyndret. Hun havde medbragt sine børnebørn Sophie og Anne Glob, de blev med nød og næppe reddet op i Ringsted kirketårn.

Danmarks Adels Aarbog 1904 side 284.
Rettelser: 1906 s 508; 1915 s 607; 1935 s 144; 1950 s 53; 1956 s 36.
Rettelserne ses her.
Bemærkninger til DAA

Nedenstående stamtavle er usikker, for det er småt med kildemateriale til de ældste led især i Holstein. Den er komplet iflg DAA - altså for de Meinstorf'er som var i Danmark. Der mangler ca 25 holsteinske. Evt uplacerede kan dog ikke ses (!)
Hold musen over en person for at se data. Omtrentlige fødselsår er anslåede.
Navneliste

Der er naturligvis usikkerheder i tavlen, så la vær med bare at skrive af, skriv hellere til mig og få en GEDCOM-fil med de relevante aner med biografi, forbehold og henvisninger på de fleste af personerne.

     

Steens hjemmeside  >  Hovedside slægtsforskning  >  Dansk adel stamtavler  >  Meinstorf  >  Top
E-mail: steen.thomsen snabel-a danbbs.dk

This page was generated sep 2017
with a program by Steen Thomsen.
Revised aug 2018.