Steen Thomsen's forside   >   Artikel-oversigt   >   Ang. Mogens Gøye i PHT 2011:2

Post: steen.thomsen snabel-a mail.danbbs.dk

Trykt i Slægt og Data 2012-1

Steen Thomsen:

Ang. Mogens Gøye i PHT 2011:2

17 rettelser


Personalhistorisk Tidsskrift (PHT) 2011:2 er udsendt til de ca 7.500 abonnenter på Slægt og Data - tak for det! Lad os håbe at initiativet får Samfundets medlemsskare til at vokse.

Desværre er der i den første artikel om Mogens Gøye en del fejl. Jeg vil her korrigere de 17 værste - ikke mindst af hensyn til den store nye læserkreds. Og det skal være klart at den fejlrate ikke er normal i PHT.

Hvert punkt indledes med citat fra artiklen, sat med kursiv.

 

Side 1.
Ikke våbenprivillegium for adelen

... derfor var det forbeholdt adelen at bære våben.

Nej, der var ikke noget privillegium her, gud og hvermand gik bevæbnet til op i 1700-tallet. Eksempel: Lillejuledag 1622 sidder nogle bønder og drikker øl i Ude Pedersens skænkestue i Kolding, og bliver uenige om betalingen. Pludselig går det lys ud, som værtinden Maren Sørensdatter holder, og den ene bonde tager sin økse og hugger den anden ned. Han døde nogle uger efter, og drabsmanden blev dømt. Offeret var nu lidt selv ude om det: Fjolset havde jo parkeret sit spyd udenfor.
Kilde: P.Eliassen: Det gamle og nyere Kolding. 1910+1975.

Ikke rigsrådsprivillegium for adelen

Udover ... retten til at holde sæde i rigsrådet, havde adelen ....

Næh, frem til Reformationen 1536 sad der også gejstlige i Rigsrådet. De var ofte - men ikke nødvendigvis - adelige. De vigtigste bisper havde fast sæde, og kongen valgte flere abbeder og priorer.
Kilde: Salmonsens Leksikon.

Ikke privilegium for adelen på at eje jord

... havde adelen ... et afgørende privillegium til forskel fra resten af befolkningen: Retten til at købe, eje og sælge jordegods.

Nej, selvejerbønder og gårdejende borgere har eksisteret til alle tider. Adelen havde det privillegium at dens jordegods var skattefrit, idet jordskatten oprindeligt var en pris, bonden betalte for ikke at stille til ledingshæren.

Slægter adlet til alle tider

Før 1660 var adelen en fødselsadel.

Næh, kun stort set. En af landets største adelsslægter idag: Juel (med stjernen) anses for at være adlet i 12-1300 tallet på foranledning af en Gyldenstjerne - derfor stjernen i deres våben. Griis 'af Slette' blev adlet 1524, Harbou i 1440, Hvas 'af Skjortholt' vist i 1524, Kalips 1550, Mule 'af Odense' 1444, Rosenvinge 1505, etc.
Kilde: Danmarks Adels Aarbog.

Side 2.
Titlerne 'hr' og RR

"Hr Eskild Gøye R.R". Hr. betyder at der er tale om en adelsmand, og de to R' viser at Eskild Gøye dels var ridder .... og dels at han var medlem af Rigsrådet.

Nej. 'Hr' betyder at han var ridder - titlen brugtes dog også dengang om bisper. RR betyder Rigens Råd, altså medlem af Rigsrådet.

Side 3.
Adling (igen)

Som nævnt var adelen en samfundsgruppe, hvor det var umuligt at indtræde, hvis man ikke var født adelig, ...

Som nævnt ovenfor var der en hel del undtagelser fra denne norm.

Regnefejl

Da Eskild Gøye overtog Krenkerup, bestod godset af 58 bøndergårde, og da han døde i 1506 var antallet tæt på firdoblet til 176.

Nej, det er en 3-dobling plus 2 stk.

Side 9.
Tilplantning og tilpantning

Systematisk tilplantede hr. Eskild fra 1492 til 1496 Oxernes skånske herregård Torsø.

Nej, han plantede ikke noget på 'fjenden's jord. Han fik Torsjö i pant for lån han ydede Oxe-slægten, i ældre sprogbrug: Han tilpantede sig Torsjö - altså uden 'l'.

Side 10.
Vurdering

Krenkerup bestod ... af 176 bøndergårde, og da han døde 1546 var dette steget beskedent til 211.

Beskedent? Er 20 % beskedent?

Side 12.
Indløsning

... at ejendomme[ne] først var givet i pant i [til] Eskild Gøye, hvorefter Mogens Gøye en generation senere indløste pantet.

Nej, panthaver kan ikke indløse, det kan kun pantstiller: Ejeren = låneren = pantstilleren låner penge og sætter sit gods i pant. Når han ikke kan tilbagebetale pengene og dermed indløse pantet som foreskrevet i pantebrevet, kan udlåneren = panthaveren kræve ejendomsretten til godset - idag holder man tvangsauktion.

At skøde gods

Som sin fader opkøbte Mogens Gøye gårde enkeltvis. 1533 skødede Mogens Gøye eksempelvis en gård nær ålborg.

Nej, det er sælger der skøder, dvs udsteder skødebrev. Mogens var ikke sælger men køber, så han fik skøde på gården. Ordet kommer af den gamle skik, at sælger lagde en klump af den pågældende jord i skødet på den nye ejer.

Side 14.
Selvmodsigelse

Støtten til kongen var ikke bundet i venskab.

Hvad ved vi om det? 3-4 linjer højere oppe står der at et personligt venskab er lidet sandsynligt.

Uforståeligt

Det var en fordel for ham [Mogens Gøye], hvis jordstridighederne mellem adelige kunne fastlåses og dermed blev stabile.

Hvad betyder den sætning ?

Returnering af kirkegods efter reformationen

I jordebogen findes et skøde på to gårde i Rasted på Lolland til den lokale kirke. Det mærkværdige ved dette er, at gårdene er indført efter reformationen, altså stik modsat af, hvad man skulle tro. De to gårde var oprindeligt ejet af Eskild Gøye, som gav dem som betaling for sjælemesser, og de kom derfor til at høre under kirkens besiddelser. Gårdene blev efter reformationen givet tilbage ...

Næh, det er ikke spor mærkværdigt. Den type tilbageleveringer skyldtes jo at kirken ikke overholdt sin del af handelen: Efter reformationen afholdt den ikke nogen sjælemesser. Eksempel: Jesper Tordsen (Vognsen af Hørbylund) fik 20 apr 1537 tre gårde tilbage fra ålborg Helligåndskloster ved dom i kongens retterting.
Kilde: D Tamm: Kongens Retterting 1537-1660. 2003.

Børnebegrænsning ?

En af de vigtigste årsager til, at Gøyeslægten havde opnået så stor rigdom og indlydelse var, at det var lykkedes dem, to generationer i træk, at holde antallet af arvinger på et rimeligt antal.

Nej, de praktiserede ikke børnebegrænsning i middelalderen. Rimeligvis har de set det lave antal (overlevende) børn som en stor ulykke - selvom det koncentrerede rigdommen og dermed gav indflydelse.

Side 16.
Indløsning (igen)

... bragte ham store godsbesiddelser og interesser i Jylland, hvor han indløste en stor del af faderens pantebreve.

Nej. Om indløsning af pant: Se ovenfor.

Løs påstand

Han var den eneste adelsmand, der havde fordel af kongens inddragelse af kirkegodset.

Næh, den fordel havde da alle lensmænd: Deres len voksede. Den øvrige adel mærkede næppe noget. Og postulatet står her i artiklens slutningen som grebet ud af den tomme luft, emnet har ikke været behandlet tidligere i teksten.

Afslutning.

Det er som sagt helt usædvanligt at kunne påvise så mange fejl i en artikel i PHT. Og hvor er det dog ærgerligt, at det er i netop det nummer, der udsendes til 7½ tusinde nye læsere. Jeg forstår ikke at forfatteren vil offentliggøre en artikel på det kvalitetsniveau, det kan ikke være en cand mag værdigt. Og hvor er det dog ærgerligt at redaktionen ikke har opdaget det i tide, hverken de faglige fejl, eller de sproglige som jeg her har forbigået.

Steen Thomsen


Indlagt på WWW: sep 2012.

Steen Thomsen's forside   >   Artikel-oversigt   >   Ang. Mogens Gøye i PHT 2011:2  >  Top

Post: steen.thomsen snabel-a mail.danbbs.dk