index - Rolf Petersen / Nyheder / Aflysning af Freestyle World Cups
sidst opdateret d. 20-11-99

Tignes - Frankrig 7. november 1998

Aflysning af Freestyle World Cups
af Rolf Petersen

FIS. Det Internationale Skiforbund, har ikke fundet nogen sponsor til Freestyle sporten i vintersæsonen ‘98/99!

Tænk engang hvis man aflyste nogle Alpine World Cups fordi FIS ikke lige kunne finde nogen sponsor til hele den Alpine World Cup. Det sker aldrig fordi FIS har en tendens til kun at tænke på ældre sportsgrene. Dog med en undtagelse af snowboard, som jo er blevet til en kæmpemæssig pengemaskine. Hvis man lægger mærke til, hvem der er Snowboard sponsor og hvem der har været Freestyle sponsor, så kan man hurtigt se, at f.eks. Grundig var Freestyle sponsor engang, så blev Grundig Snowboard sponsor og Freestyle fik da en ny sponsor nemlig Nokia, men nu har Snowboard fået Nokia som sponsor og Freestyle har ikke fået nogen.
Det er for mig blevet nævnt, at Freestyle og Snowboard har en og samme leder i FIS, nemlig vores allesammens, Hanno Treindl fra Tyskland. Før i tiden kom han sammen med Connie Kisling - en schweizer, der vandt alt i kombineret Freestyle. Dengang havde Freestyle Grundig som sponsor. Nu kommer han efter sigende sammen med en snowboard chick. Er der mon en sammenhæng mellem dette, og at alle vore sponsorer nu går over til snowboard?!

Hvis nu FIS havde set mere professionelt på Freestyle sporten og været ude med riven efter sponsore, mon så ikke det ville have kunnet lade sig gøre, at finde en sponsor til Freestyle?

Snowboard er en livsstil og skisportens pengemaskine nummer 1, det er nok også derfor at FIS har været nød til at acceptere denne disciplin. Selvom lige netop snowboard er en disciplin hvor man fra officielle udtalelser fra bl.a. OL i Nagano, ved at udøverne benytter sig af midler som er på den internationale doping liste, f.eks. skete der det under OL i Nagano 1998, at en udøver, der vandt guld blev testet positiv ved doping kontrollen og derfor fik fra taget sin guld medalje, som det nu engang bør være, men denne gang blev medaljen givet tilbage med den begrundelse, at sådan var sporten og alle udøvere accepterede det. Hvabehar siger jeg bare, hvad så med Tour de France doping skandalerne, skulle man så bare have sagt "Ja sådan er sporten" og så kunne alle bare have accepteret det. Der til skal da også siges at politiet gik kraftigt ind i sagen, da doping midlerne i Tour de France også var meget ulovlige i politiets love i Frankrig.

Man må så sige at det hele ikke kun er FIS’ skyld, det er også de nationale skiforbunds skyld! Nu snakker vi jo med Freestyle udøvere fra det meste af verden og alle siger at de ikke får nogen midler af deres skiforbund, men midlerne i stedet går til de "gamle sportsgrene" som alpint og langrend. Bare se det danske skiforbund, som udtaler på deres hjemmeside:

"Kaos i Freestyle World Cuppen
Netop nu er der stor frustration blandt freestyle-ledere verden over. FIS har ikke været i stand til at skaffe det sponsormæssige grundlag for freestyle-World Cuppen. Flere arrangører falder fra - bl.a. er World Cup premieren på Hundfjället i Sverige i slutningen af november aflyst. Vi håber, at modtage en revideret World Cup plan fra FIS i nær fremtid."

Citat taget fra http://www.dskif.dk/

Undskyld mig men er der ikke nogen frustration i dansk skiforbund? over at deres mest vindende ski disciplin nogensinde Freestyle er blev taget af programmet? Hvad med udøverne?
Tænk på en skiløber som Anja Bolbjerg der præstere 8 top 10 placeringer i World Cuppen, der iblandt i 1998 en World Cup sejr i La Plagne!
Se hendes resultater her: http://www.fairligth.dk/Anja_Bolbjerg/best_results.htm
Hvilken gren i dansk skiforbund har fået så flotte resultater?

Freestyle afdelingen har da fået midler, hva’?.
Jeg kan huske den første gang jeg skulle køre Europa Cup sammen med Rune Barslund og Anders Bjørndahl. Vi havde lånt en bil så vi kunne komme rundt til konkurrencerne og til den blev vi lovet Kr. 5.000,- og vi ville hver især få tildelt Kr. 3.000,- til udgifterne ved de mange konkurrencer, hvilket slet ikke ville kunne dække udgifterne, men vi så det som en hjælpende hånd! Selvfølgelig skulle vi så bare lægge ud for udgifterne og vi ville så få pengene når sæsonen var forbi, men ak! Da vi skulle have pengene af skiforbundet, så var der ikke nogen, for som de sagde i skiforbundet var der blevet underskud i alpin afdelingen så vores penge var gået til deres underskud.

Det skal så siges, at vi året efter med megen tovtrækkeri fik nogle af de penge, som vi skulle have haft året før, med det resultat at vi jo ikke fik nogen penge det år.

Så er der måske nogen der vil sige, jamen Freestyle sporten har jo ikke udviklet sig, der kommer jo ikke nogen nye talenter etc… Men som det nu engang er i alle sportsgrene så kræver udvikling penge, midler og interesse, specielt fra det forbund man nu en gang befinder sig i.

Konklusion. Dette skal ikke opfattes som misundelse overfor snowboard sporten, men som en reel vurdering af FIS’ og forbund i almindelighed. Jeg ved også, at det har været svært for de danske snowboardere, at få penge ud af det danske skiforbund, dette igen fordi skyklaperne vender én vej!

PS. Alle skylder skylden på hinanden, for ikke at have skaffet sponsorer, men hvad med at fx Dansk Skiforbund og andre nationale skiforbund, forsøgte at gøre lidt for sporten, og skaffe nogle potentielle sponsorer, i stedet for bare at skubbe ansvaret fra sig og over til paraplyorganisationen FIS. skrevet af Tomas Lollike
NB. Snowboard er en livsstil fordi det blev markedsført sådan og ikke fordi nogle "trasher" knægte startede sporten! Tag et eksempel, hvordan kan det være at samme år som snowboard blev stort, blev der markedsført rigtig mange snowboard magasiner, snowboard tøj, snowboard dit og dat, det kan kun være sket på en måde, nemlig planlægning!

Webmaster - Rolf Petersen - rep@danbbs.dk